Solide basis voor Groan door implementatie JD Edwards, Tableau en Arantys
Het Nederlandse bedrijf Groan is sinds 1979 gespecialiseerd in de toelevering van diervoedergrondstoffen door heel West-Europa. Omdat het bestaande ERP-systeem niet meer ondersteund werd en de organisatie een betere ontsluiting van data voor ogen had, koos Groan voor JD Edwards. Ook het door Cadran ontwikkelde Arantys werd toegevoegd voor de specifieke commodity trade activiteiten, net als Tableau voor business intelligence en data-analyse.
Logistiek, trade en finance
“Bij onze keuze telden de klik met de leverancier en de functionaliteiten van de pakketten allebei voor vijftig procent mee”, vertelt Jaco Voorwinden, financial directeur bij Groan. Hij vervolgt: “De consultants van Cadran waren heel gedreven en hadden snel door welke kant we op wilden. Ook Arantys was een belangrijke factor, want er zitten een aantal dingen in dat pakket die ons echt helpen.” De diervoedergrondstoffen die Groan levert zijn doorgaans namelijk afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika, Indonesië, Maleisië, de Zwarte Zee regio en Europa. De fluctuerende prijs van de diverse producten wordt dagelijks intensief in de gaten gehouden door trade medewerkers. Arantys sluit hier goed bij aan omdat alle afdelingen samen in één systeem werken door middel van standaard workflows. Logistiek, trade en finance: iedereen weet wat er op welk moment van diegene verwacht wordt en dit draagt bij aan winstmaximalisatie.
Aan de slag
“Het feit dat Cadran vooraf al een aantal datapunten in Tableau ontsloten had en het makkelijk was om dashboards te maken, was ook een groot pluspunt”, vult Jaco aan. Met Tableau kan Groan haar eigen JD Edwards rapportages, dashboards en ad-hoc queries maken. Het project ging van start met een serie workshops. Naar gelang het onderwerp werden de juiste key users bij de verschillende workshops betrokken. “Deels tijdens en deels na deze kennisoverdracht moesten er ook keuzes gemaakt worden. Hoe moesten de processen lopen? Welke functionaliteiten wilden we in het systeem en welke niet? We hebben toen voor een Minimum Viable Product (‘MVP’) gekozen om het project overzichtelijk te houden en om de basisprocessen snel in de lucht te kunnen brengen”, legt Jaco uit.
Implementatie
De volgende fase van het project ging van start met de implementatie. “Dat verliep in eerste instantie soepel,” vertelt Arno Boersma, logistiek planner bij Groan. “We begonnen met de aankoop- en verkoopcontracten. De lijntjes met de consultants waren kort, waardoor we intensief konden testen en aanpassen waar nodig. In deze fase zijn we tot de conclusie gekomen dat de keuze voor een MVP-aanpak niet helemaal bij Groan paste. De business verwachtte een te grote toename in de workload. Daarom hebben we gekozen om met Cadran te kijken hoe we onze kernprocessen konden ondersteunen met aanpassingen in de configuratie, waardoor we op een efficiënte manier onze processen konden borgen.”
Met zijn allen
“Toen de go-live datum van 1 januari eenmaal geprikt was, hebben we met z’n allen keihard gewerkt om het voor elkaar te krijgen. We zetten namelijk drie miljoen euro per dag om, dus als wij een week niet kunnen factureren heeft dat een flink effect. Het was spannend en intensief, maar we hebben het met zijn allen voor elkaar gekregen. De mensen bij Cadran zijn nuchter en enthousiast en dat sluit goed aan bij de cultuur van onze organisatie”, vertelt Arno. “Het voelde alsof het gewoon collega’s van ons waren.”
“De mensen bij Cadran zijn nuchter en enthousiast en dat sluit goed aan bij de cultuur van onze organisatie.”
Arno Boersma
Logistiek Planner
Solide basis
JD Edwards, Tableau en Arantys zijn inmiddels bijna twee jaar in gebruik. Hierdoor heeft Groan een solide basis op het vlak van processen, data en automatiseringsmogelijkheden. Door de nieuwe manier van werken die ontstaan is en door de inzet van Tableau, is een veel beter inzicht gekomen in logistieke- en contractposities. In het verleden werden in het ERP-systeem inkoop en verkoop pas achteraf aan elkaar gekoppeld, terwijl dat in Arantys gebeurt wanneer dat inzicht ontstaat. Als die inzichten wijzigen, kan eenvoudig een andere koppeling worden gemaakt. Verder zweefde er voorheen informatie rond in Excel-bestanden, terwijl dat nu allemaal in JD Edwards staat. Hierdoor zijn trade en logistiek meer geïntegreerd gaan samenwerken. Arantys geeft meer inzicht in aankoop, verkoop en handelsposities. Jaco: “Een van de voordelen van JD Edwards en Tableau is dat ze samen een proactief systeem vormen dat helpt met het opsporen van fouten. Zijn er facturen met een verkeerde BTW geboekt? Dan komen we daar met Tableau meteen achter, daar ben ik heel erg over te spreken.”
inzicht in trends
Jaco vervolgt: “We hebben een hele goede basis neergezet en kunnen doorbouwen aan onze ambities.” In de toekomst willen we de data ook met klanten gaan delen. Dat wordt zelfs verplicht. Met dit platform zijn we daar klaar voor.” Doordat Groan groeit, wordt efficiënt werken met hetzelfde team steeds belangrijker. Daarom wordt actief gekeken naar welke processen binnen JD Edwards verder kunnen worden geautomatiseerd. Ook zullen de dashboards verder uitgebreid gaan worden zodat traders op de werkvloer inzicht krijgen in trends. Zo wordt het zichtbaar als bepaalde klanten ineens meer of minder afnemen en ziet logistiek bijvoorbeeld in een oogopslag welke transporteur het goedkoopst is.
op naar data gedreven en duurzaam
Jaco: “We weten nu al beter dan voorheen waar goederen liggen, maar we gaan met de oplossingen van Cadran onze goederenstroom nog beter managen. We hebben de eerste stappen gezet in het worden van een data gedreven organisatie en dit helpt ook weer bij het voldoen aan duurzaamsheidscriteria. We zijn hierdoor bijvoorbeeld beter in staat om te voldoen aan diverse ESG-normen, al blijft dat een uitdaging.”
Geïnteresseerd in deze oplossing?
Wilt u meer weten over Arantys? Neem vandaag nog contact op met Bart Dix en ontdek de eindeloze mogelijkheden voor uw organisatie.
© 2022 Arantys – KvK: 32073161 Amersfoort